Jalovec obecný Juniperus communis

JALOVEC OBECNÝ

Juniperus communis

Jalovec obecný je znám již od středověku. V době epidemií neonemocněli pouze ti lidé, kteří během dne žvýkali bobule jalovce. V lékopis staršího vydání je ještě dnes možné najít recepturu na jalovcová povidla vyráběná již středověkými arabskými léčiteli a lékaři.

Účinky

Mezi nejdůležitější obsahové látky jalovce patří silice, cukry, třísloviny, pryskyřice, hořčiny a vitamín C. Jalovec má velmi silný desinfekční účinek, protizánětlivý a protivirový účinek a snižuje hladinu krevního cukru.

Popis

Jde o jehličnatý, stále zelený strom se štíhlou nebo kuželovitou korunou dorůstající do výšky až 15 metrů. Může jít i o rozložitý keř dosahující 2 metrů výšky. Jehlice vyrůstají v přeslenech po třech a jsou špičaté a tuhé. Květy má prašníkové uspořádané v jehnědy a pestíkové v úžlabí jehlic jako zelené pupeny, rozkvétající v dubnu a květnu. Plodem je modročerná bobule se semeny dozrávající minimálně jednou za 2 roky. K léčebným účelům se sbírá v září a říjnu plod.

Užívání

Bobule jalovce můžeme užívat vnitřně buď samostatně na pročištění organismu, ve formě čaje/ nálevu při nemocech močových cest, při kloubním revmatismu, kdy zlepšuje látkovou výměnu v kloubech, nebo v čajových směsích při onemocnění dýchacího, močového systému nebo na odvodnění organismu při srdečních slabostech. Zevně lze z bobulí udělat koupel na revmatické potíže a bolavé svaly. Z jalovce se vyrábí i éterický olej vhodný pro posílení ledvin a močového systému, užívá se při revmatismu, artritidě, bolestech kloubů a svalů, otocích, studených končetinách, únavě a očišťuje od negativních myšlenek. Jalovcové bobule se používají do průmyslově vyráběných lihových tinktur, masážních mastí a gelů a na výrobu Borovičky.

Kontraindikace

Nesmí se užívat u pacientů s onemocněním ledvin. V těhotenství a při kojení se nesmí užívat. Nesmí se užívat vnitřně dlouhodobě a nesmí se překračovat doporučené dávkování. U citlivějších osob může dojít i k podráždění kůže kvůli obsahu silic.

Tip

Jalovcová koupel: 8 hrstí plodů a mladých výhonků uvaříme ve dvou litrech vody asi 15 minut, poté přecedíme a vlijeme do vany s teplou vodou. Koupeme celé tělo 15 až 20 minut dvakrát týdně.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení