3 tipy na krásnou pleť

3 tipy na krásnou pleť

Řebříček obecný Achillea millefolium

Řebříček jistě zná každý z nás, protože se jedná o poměrně výraznou bylinku rostoucí všude kolem. Její bílé kvítí je velmi nápadné a bylinka jako taková je prostě k nepřehlédnutí. Za své latinské jméno vděčí bájnému hrdinovi Achillovi, který s jeho pomocí údajně ošetřoval bojovníkům krvavé rány utržené v Trojské válce. České jméno dostal podle tvaru listů, jež připomínají žebřík.

Sbírá se květ nebo nať, a to v průběhu červena až října. Následně se suší volně ve stínu, popřípadě v sušárně do 35 °C. Pro kosmetické využití je lepší používat čerstvé květy, ale vlastnoručně nasbíraný a usušený řebříček se hodí též. Při sběru jen dávejte pozor, kde roste, protože ho můžete najít i na rumištích, kde může být nevhodná půda.

Tip: Konopná kosmetika je velmi účinná v boji za krásnou pleť. Prohlédnout konopnou kosmetiku.

Řebříček je bohužel často opomíjenou bylinkou, ačkoli jeho účinky na pleť jsou prokazatelné. Díky schopnosti urychlovat srážení krve a mírnému dezinfekčnímu účinku se může nálev či odvar používat formou obkladů na poraněnou pokožku. Mast z řebříčku je vhodná i na zmírnění kožních problémů, vyrážek a křečových žil.

Pozor by si při vnitřním používání měli dávat těhotné a kojící ženy. Dlouhodobé užívání není obecně vhodné, protože může vést až k závratím či bolestem hlavy. Při vnějším používání vesměs nic nehrozí.

1) Pleťové tonikum pro problematickou nebo mastnou pleť.

Výroba pleťového tonika je velmi jednoduchá, stačit nám k tomu bude jen voda, řebříček, glycerín a volitelně panthenol (pro své hojivé účinky). Veškeré používané nádobky a míchátka je třeba předem vydezinfikovat vysokoprocentním lihem. Ze všeho nejdříve si vyrobíme silný čaj z 3 lžiček sušeného řebříčku a 120 ml minerální nebo destilované vody. Po vychladnutí čaj přefiltrujeme a k 92 ml hotového čaje přidáme 5 ml glycerínu a 3 ml panthenolu, volitelně můžeme ještě přidat 10 kapek esenciální oleje z řebříčku. Pokud budeme chtít čistící tonikum, přidáme na úkor čaje 2 ml mýdlového základu. Množství je malé a při skladování v lednici vydrží i bez konzervantů. Tonikum je vhodné pro problematickou nebo mastnou pleť.


Lípa malolistá Tilia cordata

Na období, kdy kvetou lípy, se těšíme každý rok. Práte se proč? Procházky lipovou alejí v době květu omamně voní a stromy jsou plné života díky pilným včelkám, které z květů sbírají pyl. Samozřejmě dnes již nikdo nepochybuje o léčivé síle lípových květů, ale zkusili jste někdy lípu použít i do kosmetiky? Pokud ne, tak po přečtení následujících řádek si její květy nasbíráte i pro kosmetické účely.

Olejový macerát chrání a vyživuje pokožku a je vhodný zejména na popraskanou pleť. Díky svému složení chrání lípa ve vlasové kosmetice citlivou pokožku. Ve formě hydrolátu (květinové vody) zmírňuje svědění a zklidňuje začervenání pleti, rozjasňuje pleť, čistí a zklidňuje celkově senzitivní pokožku. Je vhodná jako podpůrný prostředek pro zmírnění suchých ekzémů a lupénky.

2) Maska na podrážděnou a suchou pokožku

Pro výrobu jedné masky budeme potřebovat 50 g najemno pomletých ovesných vloček, jednu lžíci tekutého medu, ½ prošlehaného bílku a lipového hydrolátu nebo nálevu tolik, aby vznikla roztíratelná pasta. Masku nanášíme na vyčištěnou pokožku pleti, krku a dekoltu a necháme působit 10 až 15 minut.

PROHLÉDNOUT MASKY NA PLEŤ


Vlčí mák Papaver rhoeas

Vlčí mák je nejenom krásná rostlina, která mění pole na romantické zátiší, ale především léčivka. A to jak při vnitřním užívání, tak zevním. Vyzkoušejte námi prověřené kosmetické recepty a přesvědčte se, že skutečně fungují.

3) Micelární voda proti stárnutí

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 85 ml vody (destilované, demineralizované nebo květinové), přidáme 4 ml sulfátovaného ricinového oleje, 5 ml ultraskvalanu, 5 ml tinktury, pár zrníček kyseliny citrónové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Nejdříve smícháme sulfátovaný ricinový olej s ultraskavalem, přidáme vodu, tinkturu, kyselinu, konzervant, protřepeme a naplníme do lihem vydezinfikované lahvičky o obsahu 100 ml. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti a před použitím ji pokud možno protřepeme.

PROHLÉDNOUT MICELÁRNÍ VODU

#bylinkyrevue

BR0224 FB