Péče o zahradu, bylinky a svou duši v únoru

jarni cibulky

Zahrada

Můžete pokračovat s předpěstováváním sazeniček, které později vysadíte ven, až na to bude vhodný čas. Umístěte na parapet do tepla misky s nejrůznějšími saláty, brokolicí a květákem, pro časnou sklizeň také můžete již předpěstovávat papriky, okurky a rajčata, lilky a kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel).

Pokud únor překvapí teplými slunečnými dny, využijte je k přípravným pracím na založení nového trávníku.

Pokud je teplejší počasí, trvalky ocení čerstvý vzduch. Odstraňte tedy občas vrstvu chvojí, kterým jste je přikryli, aby byly v teple a dejte jim prostor dýchat. Když bude koncem února mírnější počasí, můžete chvojí odstranit úplně a natrvalo.

Zmrzlý trávník zase ocení, když na něj nebudete šlapat, mohli byste poškodit jeho křehká stébla. Pokud rozmrzne, můžete jej v tomto období už začít přihnojovat. Hnojit můžete také své záhonky, voda z tajícího sněhu vpraví živiny do půdy. Jakmile sníh roztaje, můžete záhony, zrýt urovnat a připravit je tak na první jarní výsev.

Nyní můžete začít plánovat svůj zahradnický rok, předpěstovávat si nějaké rostliny. Pokud jste si uskladnili cibulky některých rostlin, nezapomeňte je zkontrolovat. Pokud jste tak neudělali na podzim, nyní můžete začít prořezávat větve stromů, kromě peckovin. Ty dřeviny, které jsou nemocné či už dokonce odumřelé, odstraňte ze své zahrady úplně, včetně kořenů.

Co aktuálně sbírat

Že si můžete na čaj a do smoothies nasbírat jehličí, které je zelené celoročně, jste se dozvěděli v lednovém čísle. Kromě těchto po lesem voňavých čajích, se můžete zahřát také těmi z opražených větviček ovocných stromů. Zejména čaj ze šípkových větviček je prospěšný pro zdraví, protože má zásadotvorné účinky, což se hodí zejména ve vánočním a masopustním období – období mlsání. A jak na to? Větvičky nastříhejte, před sušením je nasekejte na asi centimetrové kousky a po jejic usušení opražte na pánvi. Na litr vody připadne hrstka těchto opražených kousků, které necháte ve vodě povařit asi 10 minut, než odvar ztmavne.

Někde už můžete i tento měsíc narazit na první výhonky medvědího česneku a kopřiv, nasbírat si můžete jmelí a vyrobit si z něj léčivou tinkturu. Zima také svědčí dřevokazným houbám, které se mohou pyšnit velkými léčivými účinky.

Jak pečovat o sebe

Nenechte se příliš strhnout masopustním veselím, tedy hlavně masopustním obžerstvím. Vaše zdraví, především játra a žlučník, vám za to nepoděkují. Podle tradiční čínské medicíny v tomto období začíná jaro a s ním i jarní detox. Podpořte očistu svého těla. Skvěle vám s tím pomohou první zelené lístky, které již začínají vykukovat zpod sněhové pokrývky a také ostropestřec mariánský, bříza nebo třeba kurkuma.

Po močovém měchýři jsou oslabené ledviny. V zásadě pro tento měsíc platí to, co pro měsíc předchozí – omezit cukr, sůl a smažené pokrmy, což může být zejména v masopustním období výzva. Dále ledvinám prospívá pravidelný pitný režim a z bylinek a potravin zlatobýl, rybízový list, bříza, kopřiva, brusinky, borůvky, mák, petržel, cibule a česnek. Stále panuje zima, držte se zahřívací a hutnější stravy bohaté na kvalitní tuky (máslo, olivový olej, ořechy a semínka) a ochucené zahřívacím kořením jako je skořice, zázvor, kurkuma, chilli, pepř, badyán, hřebíček apod. Odlehčovat můžete začít pomalu příští měsíc, kdy se začne oteplovat a můžete začít také s jarní očistnou kúrou.

BR0224 FB