3 tipy na mastné vlasy

mastne vlasy

Bylinky pomáhají v péči o vlasy!

Krásné, lesklé a husté vlasy jsou snem každé ženy – a vlastně i každého muže. Ale realita bývá často docela jiná. Svůj význam má samozřejmě genetika, ale do značné míry je stav našich vlasů odrazem našeho životního stylu, stravování a také stavu duše.

Zdravý, dobře živený a psychicky pohodový člověk by měl mít vlasy zdravé a v pořádku, ale kdo to o sobě může říct? Každou chvíli nás trápí nějaké neduhy, zdravá strava také nebývá u mnoha lidí pravidlem, a psychická pohoda? Stres je prostě všude kolem nás a musíme s ním bojovat prakticky neustále.

A podle toho potom také vypadají naše vlasy. Proto kupujeme nejrůznější druhy speciálních šampónů, kondicionérů, sér a kdovíčeho ještě. Je ovšem otázka, nakolik takové přípravky skutečně pomáhají a nakolik jsou jejich oslavované vlastnosti spíše produktem marketingového lákání.

1) Levandulová koupel na mastné vlasy

Vlasy, které se rychle mastí, nejsou nikomu příjemné. I tady však mohou bylinky pomoci, výborná je třeba levandule. Bylinnou koupel aplikujte po obvyklém omytí vlasů šampónem.

Budete potřebovat:

Postup

Levanduli vhoďte do horké vody a nechte tekutinu vychladnout. Potom ji sceďte a promíchejte s octem nebo s citrónovou šťávou. Když je dobře promíchaná, opakovaně si s ní proplachujte umyté vlasy. Budou krásně lesklé a nebudou se mastit tak rychle jako jindy. Pokud nemáte levanduli, můžete použít stejným způsobem jinou bylinku, která pomáhá bojovat proti mastným vlasům.

Tip redakce: Nejlepší kosmetiku naleznete v naší sekci Vlasy.

2) Bylinkový šampon s koprem

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sušeného kopru
  • 2 šálky vody
  • 1/4 šálku tekutého mýdla z aloe vera
  • 1 lžička kokosového oleje (volitelné)

Postup:

  1. Příprava odvaru: Ve vodě přiveďte kopr k varu a nechte vařit asi 10 minut. Pak odstraňte odvar z tepla a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ho sceďte, aby se zbavil pevných částic.

  2. Přidání mýdla: Do odvaru přidejte tekuté mýdlo z aloe vera a kokosový olej (pokud používáte). Dobře promíchejte, dokud nedostanete konzistenci šamponu.

  3. Aplikace: Použijte tento bylinkový šampon při mytí vlasů. Masírujte ho do pokožky hlavy a vlasy, poté důkladně opláchněte.

3) Bylinkový balzám s levandulí a šalvějí

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sušené levandule
  • 2 lžíce sušené šalvěje
  • 2 šálky vody
  • 2 lžíce octa (například jablečného octa)
  • 5-10 kapek esenciálního oleje levandule (volitelné)

Postup:

  1. Příprava odvaru: Ve vodě přiveďte levanduli a šalvěj k varu. Nechte vařit asi 15-20 minut. Poté odstraňte odvar z tepla a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Sceďte, abyste odstranili pevné částice.

  2. Přidání octa: Do odvaru přidejte ocet a dobře promíchejte.

  3. Přidání esenciálního oleje: Pokud používáte esenciální olej levandule, přidejte ho do odvaru a znovu promíchejte.

  4. Aplikace: Tento bylinkový balzám použijte po umytí vlasů jako kondicionér. Naneste ho na vlasy, zejména na konečky, nechte působit asi 5 minut a poté důkladně opláchněte.

Tyto bylinkové recepty mohou pomoci vyrovnat přebytečný kožní maz a přinést vašim vlasům zdravější vzhled. Můžete je používat pravidelně jako součást vaší péče o vlasy.

PLUS

Které bylinky pomáhají vlasům

Z bylinek si můžete připravit voňavý zábal nebo koupel, kterou aplikujete po umytí. Vyberte si přesně takovou bylinku, která se hodí pro vaši kvalitu vlasů.

Na vyživení a projasnění suchých vlasů:

  • květ černého bezu, šalvěj, kopřiva, petrželový list

Na zlepšení kvality mastných vlasů:

  • levandule, máta, meduňka, řebříček, rozmarýn

Proti lupům:

  • heřmánek, pelyněk, tymián

Na husté lesklé vlasy:

  • lipový květ, přeslička, řeřicha, potočniceBR0224 FB