3 tipy jak porazit chřipku

proti chripce

Nevyhneme se tomu prakticky nikdo - chřipka, virózy, nachlazení, neustále popotahování a plný nos... Byl by zázrak, kdybychom chřipkové období přečkali bez toho, abychom se aspoň jednou necítili úplně ve své kůži. Je tu ovšem spousta skvělých přírodních prostředků, jak si pomoct.


Nachlazení, viróza, chřipka

Tady nám pomůže například bez černý (Sambucus nigra).V létě si z jeho květů sice vyrobíme spíše osvěžující nápoj, zato na podzim a v zimě je můžeme využít zase k úlevě od horečky a při chřipce, léčí totiž záněty horních cest dýchacích spojené s horečkou a ucpanými nosními dutinami. Dokonce dokáže zkrátit průběh infekce, takže s bezem se zbavíme chřipky rychleji.

1) Čaj z květů černého bezu

Když si ho hezky dosladíme medem, třeba nám i připomene příjemné letní dny se sklenicí chladivé bezovky v ruce...

Budete potřebovat:

- 1 až 2 čajové lžičky sušených bezových květů na 1 šálek vody

Bezové květy zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 10 až 15 minut. Pijeme až tři šálky denně.

2) Když nám není po těle dobře, pomůže nám také objetí od maminky - alespoň tomu tak bylo, když jsme byli malí. Teď se už o sebe musíme postarat sami, ale k mateřskému objetí má nejblíže mateřídouška, známá také jako tymián obecný (Thymus vulgaris). Esenciální olej v tymiánu obsažený je považován za jednu z nejúčinnějších přírodních antibakteriálních látek, proto je výborný při léčbě angíny, chřipky a nachlazení, zmírňuje kašel a léčí i záněty dýchacích cest.

PROHLÉDNOUT BYLINKOVOU LÉKÁRNU

Ve formě čaje pijeme tři šálky denně, a to buď 1 čajovou lžičku sušených či 2 čajové lžičky čerstvých listů tymiánu na jeden šálek vařící vody.

3) Proti kašli a nachlazení je potom skvělý tymiánový sirup.

Tymiánový sirup

Tento vynikajíci, aromatický sirup můžeme mlsat, když si léčíme kašel, chřipku či virózu.

Budete potřebovat:

 - hrst čerstvého tymiánu
- 200 g cukru krupice
- 250 ml vody

Vodu s cukrem necháme cca 20 minut v hrnci vařit a poté přidáme tymián. Vypneme plotýnku, ale hrnec necháme ještě na plotně, dokud nezchladne. Poté přecedíme a nalijeme do skleněné lahvičky. Při nachlazení dávkujeme 1 polévkovou lžíci třikrát denně před jídlem.


PLUS... Kašel

Pokud jde o suchý kašel, naším cílem je kašel utlumit. Pomůže nám s tím například křen selský (Armoracia rusticana). Využíváme kořen této bylinky, jehož rozdrcením vznikají účinné antibioticky působící látky. Z křenu si můžeme doma připravit prostředek tlumící kašel.

Medovo-křenový vaječný elixír proti kašli

Tato štiplavá, sladká medicína nám vyžene kašel z těla.

Budete potřebovat:

- 1 vaječný žloutek
- 1 polévkovou lžíci medu
- 1 polévkovou lžíci čerstvě nastrouhaného křenu

Postup

Všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklou kašičku potom užíváme po 1 čajové lžičce každou hodinu.


PLUS... Cibulová kašička s cukrem při nachlazení

Budete potřebovat:

1 střední cibuli
1 lžíci hnědého třtinového cukru

Postup

Cibuli rozkrájejte na drobné kousky a promíchejte s cukrem. Nechte odpočinout 2–3 hodiny v lednici a pak aplikujte při nachlazení. Podává se lžička kašičky 3–5 krát denně.


PLUS... Cibulové ponožky

Tato metoda je sice poněkud neobvyklá, ale funguje. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte ji do ponožek, které si natáhněte na nohy. Cibulová kolečka rozložte v ponožkách tak, aby byla na chodidlech a na nártu, a nechte je působit přes noc.

BR0224 FB