Bylinky podporující léčbu cukrovky

zeli

Pokud se prokáže cukrovka, lékař bezpochyby nasadí vhodné léky a doporučí tělesný pohyb a vhodnou stravu. Cukrovka neboli diabetes mellitus není žádná legrace,
a proto je opravdu potřeba lékařská doporučení dodržovat. Kromě medikace, vyvážené, pravidelné stravy a cvičení je možné léčbu podpořit také bylinkami. Je však nutné mít vždy na paměti, že se jedná skutečně o podpůrnou léčbu, která lékařský postup nenahradí, jen mu napomůže.

Ukázalo se, že k podpůrné léčbě cukrovky se nabízí celá řada bylin, které můžeme označit jako antidiabetika. Jejich cílem je hlavně snížit hladinu krevního cukru, což se docílí tím, že tyto bylinky zvýší štěpitelnost a stravitelnost cukrů.

Tohoto efektu dosahují díky látkám, které se jmenují glukokininy a jsou obsaženy jak v listech, tak i v některých dalších částech rostlin. Najdeme je například v cibuli, hrachu a dalších luštěninách, v řepě, celeru a v bramborách, v semínkách rýže, pšenice a žita.

KTERÉ BYLINKY POMÁHAJÍ? BRUSINKA, BORŮVKA, JESTŘEBINA A DALŠÍ

Mezi nejužívanější rostliny při podpůrné léčbě diabetes je jestřabina (Galega officinalis), fazol (Phaseolus vulgaris), brusinka a borůvka (Vaccinium vitis – idaeae a Vaccinium myrtillus), kopřiva (Urtica dioica) a také lopuch (Arctium lappa).

Dobře fungují také byliny, které podporují trávení, pravděpodobně totiž podporují činnost slinivky, takže vytváří více inzulínu. K těmto léčivkám patří vachta třílistá (Menyanthes trifoliata), čubet benedykt (Cnicus benedictus), pampeliška (Taraxacum officinale), pelyněk (Artemisia absinthium), puškvorec (Acorus calamus) a některé další. Jedná se převážně o rostliny s hořkou chutí, protože právě hořčiny, které obsahují, mají tyto léčivé účinky.

Cukr v krvi podle bylinkářů snižuje i konzumace celeru (Apium graveolens) a mrkve (Daucus carota). Rovněž se doporučuje jíst syrovou cibuli (Allium cepa), pórek (Allium porrum) a česnek (Allium sativum), za velice osvědčený prostředek při domácí léčbě cukrovky je považováno i popíjení syrové šťávy z kysaného zelí.

 

boruvka

BORŮVKA

Borůvka (Vaccinium myrtillus) patří mezi nejužívanější rostliny při podpůrné léčbě diabetes. Využívají se její listy - ty mají podle některých výzkumů schopnost snižovat hladinu cukru v krvi sice mírněji ale za to vytrvaleji než inzulin přirozeně produkovaný slinivkou břišní. Dosahují toho díky obsahu glukokininů, které svým vlastním energetickým potenciálem nutí lidské tělo k vlastní produkci inzulinu. Pokud jsou však v těle porušeny buňky produkující inzulin a v těle již žádný inzulin nezbývá, pak je efekt glukokininů bohužel nulový. Borůvky jsou tedy skutečně pouze podpůrnou léčbou cukrovky.

Borůvkový čaj k podpůrné léčbě cukrovky

Pokud máte možnost, uvařte čaj z borůvkových listů natrhaných dříve, než dozrají plody. V té době mají nejvyšší obsah podpůrných látek. 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 2 lžíce borůvkových lístků

Postup:

Lístky se vloží do konvice se studenou vodou a směs se uvede do varu. Nechá se stát 15 minut a potom se slije. Popíjí se 3x denně 1 šálek.

Více - sušené lístky borůvky

boruvka_1

pampeliska

PAMPELIŠKA

pampelišky (Taraxacum officinale) využíváme kořen a list díky jejich obsahu hořčin, o nichž se předpokládá, že stimulují funkci slinivky břišní - orgánu produkujícího inzulin, který redukuje hladinu cukru v krvi. Na rozdíl od většiny bylin, jejichž zásobním cukrem je škrob, obsahuje pampeliška také velké množství zásobního cukru inulinu, který je pro diabetiky vhodnější. Z listů pampelišky můžeme uvařit čaj, anebo z nich připravit zdravý čistící salát.

Smoothie ze šťávy z kysaného zelí a mladých lístků pampelišky

Budete potřebovat:

  • 2 dcl šťávy slité z kysaného (ne kyselého a tepelně upraveného, ale opravdu kysaného) zelí
  • hrst čerstvých mladých lístků pampelišky
  • kousek celeru

Postup:

Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. Smoothie si můžeme dát k svačině.

Více - sušené listy pampelišky

pampeliska_1

puskvorec

PUŠKVOREC

Puškvorcový kořen a oddenek jsou vyhlášenými pomocníky při léčbě zažívacího traktu – blahodárně působí na žaludek, střeva i na slinivku břišní. Proto je také jedním z podpůrných prostředků při léčbě cukrovky.

Čaj se nevaří, připravuje se studený nálev a popíjí se 6 doušků denně.

Puškvorcový nálev

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku sušeného oddenku puškvorce
  • 2 dcl vody

Postup:

Večer vložíte sušený oddenek do studené vody a necháte louhovat přes noc. Druhý den se popíjí jeden doušek před a jeden po snídani, jeden doušek před a jeden po obědě a jeden doušek před a jeden po večeři – celkem tedy šest doušků denně.

Více - sušený kořen puškvorce

puskvorec_1

WhatsApp Image 2021-10-19 at 21.02.09

KOPŘIVA

Kopřiva je odnepaměti považována za všelék, a tak není divu, že se mezi její léčebné úspěchy řadí i snižování cukru v krvi. Je to díky tomu, že obsahuje neskutečné množství nejrůznějších léčivých látek, kyselin, prvků, vitamínů a bílkovin.

Popíjení čistícího kopřivového čaje po době jednoho měsíce podle bylinkářů zajistí pročištění krve a rovněž snížení krevního cukru.

Kopřivový čaj na snížení cukru v krvi

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci řezaných kopřivových listů (čerstvých nebo sušených)
  • 2 dcl vody

Postup:

Kopřivové listy vložíme do šálku a zalijeme vařící vodou. Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Pijeme vlažný čaj 3x denně po jídle po dobu jednoho měsíce.