Bylinkoví bojovníci s chřipkami a nachlazením

banner-web-zima

Nevyhneme se tomu prakticky nikdo z nás - chřipka, virózy, nachlazení, neustále popotahování a plný nos... Byl by zázrak, kdybychom toto roční období přečkali bez toho, abychom se aspoň jednou necítili úplně ve své kůži.

Podzim občas působí jako nevyrovnaný puberťák - jeden den se probudí se zachmuřeným výrazem a další den zase září. Výkyvy teplot, střídání deště a větru s krásným babím létem nám dává zabrat. Není těžké nastydnout, když neodhadneme venkovní teplotu a nedostatečně se oblékneme. A nachlazení už se pak šíří řetězovou reakcí a vymotat se ze začarovaného kruhu smrkání, kašle a bolení v krku není mnohdy jednoduché. Je tu ovšem spousta skvělých přírodních prostředků, jak si pomoct. Tak se podíváme, jaké bylinky nám uleví. 


Více najdete v Bylinkách, prolistujte si ukázku. Nejhezčí vydání, jaké tady zatím bylo! Nenechte si jej ujít, je právě v prodejnách tisku. Předplatné je teď v akci za zvýhodněnou cenu, Bylinky jsou krásný dárek, vytiskněte si dárkový voucher ZDE. Plus kapesní diář 2020 při rychlé objednávce.
BUTTON-PREDPLATNE

banner-BR11-blog

Kašel
Pokud jde o suchý kašel, naším cílem je kašel utlumit. Pomůže nám s tím například křen selský (Armoracia rusticana). Využíváme kořen této bylinky, jehož rozdrcením vznikají účinné antibioticky působící látky. Z křenu si můžeme doma připravit prostředek tlumící kašel.

Medovo-křenový vaječný elixír proti kašli
Tato štiplavá, sladká medicína nám vyžene kašel z těla.

Budete potřebovat:
1 vaječný žloutek
1 polévkovou lžíci medu
1 polévkovou lžíci čerstvě nastrouhaného křenu

Všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklou kašičku potom užíváme po 1 čajové lžičce každou hodinu.

Oproti tomu vlhký kašel nesmíme zase za žádnou cenu potlačovat. Potřebujeme, aby hleny odcházely z těla, a proto musíme podpořit vykašlávání, a to například za pomoci proskurníku lékařského (Althaea officinalis). Léčí podrážděný a zanícený hrtan či zánět horních dýchacích cest a pomáhá při vykašlávání hlenu, a to i v případě zahleněných plic. U této bylinky využíváme kořen, který se pyšní vysokým obsahem slizových látek. Tyto látky pak příznivě působí na sliznice zahleněných dýchacích cest.

Léčivý nápoj z proskurníku
Tento za studena připravovaný nápoj nám uleví od kašle a usnadní vykašlávání.

Budete potřebovat:
1 až 2 čajové lžičky sušeného kořene proskurníku na 1 šálek vody

Kořen proskurníku přelijeme studenou vodou a necháme macerovat 8 hodin, takto se uvolní blahodárný sliz. Pijeme až tři šálky tohoto nápoje denně.


Nachlazení, viróza, chřipka
Tady nám pomůže například bez černý (Sambucus nigra).V létě si z jeho květů sice vyrobíme spíše osvěžující nápoj, zato na podzim a v zimě je můžeme využít zase k úlevě od horečky a při chřipce, léčí totiž záněty horních cest dýchacích spojené s horečkou a ucpanými nosními dutinami. Dokonce dokáže zkrátit průběh infekce, takže s bezem se zbavíme chřipky rychleji.

Čaj z květů černého bezu
Když si ho hezky dosladíme medem, třeba nám i připomene příjemné letní dny se sklenicí chladivé bezovky v ruce...

Budete potřebovat:
1 až 2 čajové lžičky sušených bezových květů na 1 šálek vody

Bezové květy zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 10 až 15 minut. Pijeme až tři šálky denně.

Když nám není po těle dobře, pomůže nám také objetí od maminky - alespoň tomu tak bylo, když jsme byli malí. Teď se už o sebe musíme postarat sami, ale k mateřskému objetí má nejblíže mateřídouška, známá také jako tymián obecný (Thymus vulgaris). Esenciální olej v tymiánu obsažený je považován za jednu z nejúčinnějších přírodních antibakteriálních látek, proto je výborný při léčbě angíny, chřipky a nachlazení, zmírňuje kašel a léčí i záněty dýchacích cest.

Ve formě čaje pijeme tři šálky denně, a to buď 1 čajovou lžičku sušených či 2 čajové lžičky čerstvých listů tymiánu na jeden šálek vařící vody.
Proti kašli a nachlazení je potom skvělý tymiánový sirup.

Tymiánový sirup
Tento vynikajíci, aromatický sirup můžeme mlsat, když si léčíme kašel, chřipku či virózu.

Budete potřebovat:
hrst čerstvého tymiánu
200 g cukru krupice
250 ml vody

Vodu s cukrem necháme cca 20 minut v hrnci vařit a poté přidáme tymián. Vypneme plotýnku, ale hrnec necháme ještě na plotně, dokud nezchladne. Poté přecedíme a nalijeme do skleněné lahvičky. Při nachlazení dávkujeme 1 polévkovou lžíci třikrát denně před jídlem.


Bolest v krku
Začíná to většinou stejně - jemné škrábání v krku a nepříjemný pocit drhnutí při polykání. Buď s ním usínáme a ráno už se vzbudíme s nepříjemnou bolestí v krku, nebo to cítíme už ráno, ale do večera je jasno. S nepříjemnou bolestí v krku nám pomůže šalvěj lékařská (Salvia officinalis). Už jen název této rostliny mluví za vše - pomůže nám jako takový náš osobní domácí doktůrek, a to v podobě kloktadla. Připravíme si silný odvar z této bylinky a podle potřeby kloktáme několikrát denně. Mělo by to zmírnit nepříjemnou bolest v krku, spojenou s chřipkovým onemocněním a nachlazením.

To nejlepší nakonec - "voňavá" dvojka česnek a cibule!
Česnek kuchyňský (Allium sativum) a cibule kuchyňská (Allium cepa) odeženou nejen upíry, ale i viry a bakterie. Jsou nepostradatelní i v kuchyni. Pokud je ovšem přímo nemilujeme, těžko si denně jen tak zakousneme cibuli k chlebu, ovšem když jsme nachlazení a trápí nás chřipka, není od věci zvýšit konzumaci těchto silně aromatických plodin.

Česnek bojuje s infekcí a povzbuzuje činnost imunitních buněk, proto tak často slýcháme o zázračných elixírech zdraví, kde je česnek hlavním aktérem. Má opravdu pozitivní vliv na naši imunitu. V období chřipky bychom měli denně sníst alespoň dva stroužky česneku. Nakrájíme je, ale před konzumací je necháme 5 až 10 minut odležet, za tu dobu se totiž stihne vytvořit účinná léčivá látka, allicin. A preventivně bychom měli sníst 3 stroužky týdně, pokud je pro nás ale česnekový odér neúnosný, najdeme na trhu i speciální tablety s obsahem allicinu, u kterých je typické česnekové aroma eliminované.

Cibule je levná a přírodní léčivá plodina. Takoví Egypťané byli například schopni najít až 8000 léčivých účinků cibule. Proto se těžko můžeme divit, že nám pomůže i při chřipce a nachlazení. Známý a proslulý sirup z cibule kuchyňské je pak skvělý bojovník proti kašli.


Podívejte se na ukázku zimního dvojčísla Bylinky revue. Je právě v prodejnách tisku, má za stejnou cenu více stran. Předplatné je do konce roku za akční cenu jen 799 Kč a při rychlém objednání obdržíte dárek, kapesní diář 2020.