Jabloň domácí Malus domestica

JABLOŇ DOMÁCÍ

Malus domestica

Nejstarší a nejdéle pěstovaný strom v našich zahradách. Plody můžeme bez skrupulí zařadit mezi tzv. superfood superpotraviny. Jeho léčivé účinky potvrzuje již zlidovělé anglické přísloví „ Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře.“

Účinky

Ač nejde o bylinku v pravém slova smyslu, má plod jabloně tolik léčivých obsahových látek, že jej nesmíme jako léčivku opomenout. Obsahuje velké množství pektinů, které ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, dále minerály draslík, hořčík, vápník, fosfor, síru, železo, mangan, vitamíny C, A a komplex vitamínů B. Obsahuje také celulózu a enzymy podporující trávení. Jablko je přírodním antioxidantem.

Popis

Jde o opadavý strom až 10m vysoký dožívající se věku i nad 100 let. Má zelené listy a pětičetné narůžovělé oboupohlavní květy. Kvete od března do května. Plodem je jablko – malvice dozrávající v závislosti na podmínkách od srpna do října. V létě probíráme zelené plody tam kde je jich víc po kupě nebo jsou červavé, tím docílíme větších a zdravějších plodů.

Užívání

Jablíčka harmonizují stolici, tedy při zácpě pomáhají a při průjmu staví. Jsou vhodná při dietách, otylosti, chorobách krevního oběhu, vysokém krevním tlaku, revmatismu a nemocech ledvin. Jablečný ocet se používá zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a také po slunění. Pro léčení se konzumují syrové, sušené, vařené v páře pro uchování více prospěšných látek, vařené na čaj s kořením proti nadýmání a bolení bříška u dětí, jako ovocný čaj a také se moštují.

Kontraindikace

Kupované jablečné džusy a mošty působí projímavě a je vhodné je obzvláště dětem ředit v poměru 1:1.

Tip

Domácí jablečný ocet: do pětilitrové sklenice dáme do 2/3 omytá a na plátky nastrouhaná jablka i s jádřincem a přelijeme je převařenou na 30 st. Vychladlou vodou. Hrdlo zakryjeme látkovým kapesníkem a utěsníme gumičkou kolem hrdla. 3x denně promícháváme obsah čistou dřevěnou vařečkou. Sklenici necháme při pokojové teplotě v kuchyni a obsah tak přirozeně vykvasí asi za 3 týdny. Čím více je znát alkoholový odér, tím více kvašení slábne až je ocet hotový. Nakonec přecedíme a plníme do skleněných lahví a uzavřeme vyvařenou korkovou zátkou. Z 5 litrové sklenice získáme asi 2 litry domácího kvalitního jablečného octa. Kal usazený na dně není na závadu. Používáme do salátů, k pití, léčení a ke koupelím.