Domácí rady při nastydlých ledvinách

ledviny2

Uvařit si bylinkový čaj, vlézt si do teplé postele a odpočívat, to je to nejlepší, co člověk může udělat, když se na obzoru objeví nastydlé ledviny. Které bylinky se hodí? Je jich celá řada, ale podívejte se s námi na ty nejúčinnější.

Brusinka (Vaccinium vitis-idaea)

Brusinka neboli brusnice brusinka je rozhodně tou nejznámější bylinkou na ledviny. Pro léčebné účely se užívá list. Jako podpůrná léčba potíží s ledvinami může zafungovat i popíjení brusinkové šťávy nebo čaje z plodů, i když lístky jsou účinnější. Brusinka je močopudná a obsahuje vitamíny a také složky, které dovedou dezinfikovat močové cesty. Používá se proto při jejich zánětu, protože bakteriím brání se v nich rozmnožovat a usazovat, a tím hojení zánětu urychlí.

Brusinkový čaj na bolavé ledviny

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce sušených lístků
  • 0,5 l vody

Postup:

Brusinkové lístky zalejte vařící vodou. Nechte 10 minut louhovat a slijte. Popíjí se dvakrát denně hrnek čaje mezi jídly.

 Více - brusinka obecná - list

brusinka

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

Lichořeřišnici známe hlavně jako dekorativní letničku z našich zahrádek, ale její léčivé účinky jsou ohromné. K léčebným účinků se používá čerstvá šťáva, sušená i čerstvá semena, květy i listy – léčivá je tedy prakticky celá rostlinka. Pokud máme k dispozici čerstvou lichořeřišnici, můžeme si při problémech s ledvinami přidat její listy do salátu. Pokud máme pouze sušenou rostlinku, nejlepší je připravit si tinkturu nebo čaj. Výroba tinktury nějakou dobu trvá, proto si ji buď připravíme předem, preventivně (a rozhodně se to vyplatí, protože je neobyčejně účinná), nebo se v případě akutních potíží rozhodneme pro čaj.

Tinktura z lichořeřišnice

Budete potřebovat:

  • 200 g sušených plodů nebo listů (nebo obojího)
  • 400 ml vodky

Postup:

Plody a listy rozdrtíme a vložíme do sklenice. Potom je zalejeme vodkou, sklenici uzavřeme a uložíme na 40 dní na teplé místo, kde se bude lichořeřišnice macerovat. Potom tekutinu přecedíme přes plátýnko a nalijeme do uzavíratelné lahve. Užívá se 5-7 kapek denně, vždy před jídlem, a to 3x denně.


Časopisy a knížky Bylinky revue

Prostřednictvím knížek Bylinky revue pomáháme čtenářům dosáhnout soběstačnosti v přírodním léčení a zdravém životním stylu bez nutnosti častých návštěv lékaře a užívání chemických léků.

objednat

Bylinky revue jsou pravidelné knížky, přinášející radost a zároveň jedinečné informace ze světa bylinek. Najdete v nich tradiční a dávno zapomenuté znalosti našich předků i poslední poznatky dnešní vědy.

Bylinky vychází měsíčně a dostanete je do své schránky s poštovným ZDARMA. Možná je také seženete v některých prodejnách tisku, ale upřímně řečeno, snažíme se v nelehké době povznášet ducha kvalitním čtením a výhodnější je pro nás i pro vás předplatné. Děkujeme!

banner-blog-shoptet-BRSUBS